Wat zegt de wet over bodemsanering?

De impact van bodemverontreiniging

Ruimte en grondwater zijn schaarse en kostbare goederen in Vlaanderen.
Bij bodemverontreiniging worden ruimte en grondwater aangetast door schadelijke stoffen, dit kan een grote impact hebben op het milieu en de gezondheid. Omdat de impact van bodemverontreiniging zo groot kan zijn, heeft het Vlaamse milieubeleid bodemsanering als topprioriteit op de agenda gezet.

De wetgeving rond bodemsanering stelt dan ook dat werkplaatsen voor onderhoud en herstel van voertuigen en bedrijven uit de garage-, carrosserie- en landbouwmachinesector verplichtingen hebben bij het schoonhouden van de grond waarop ze gevestigd zijn.

Uw verplichtingen

Verplicht Bodemonderzoek

wat zegt de wet

Heeft u een werkplaats voor onderhoud en herstel van voertugen of een bedrijf uit de carrosseriesector? Alle mogelijke voertuigen met een brandstofmotor komen in aanmerking zoals: auto's, vrachtwagens, moto’s, landbouwmachines, autobussen, zitmaaiers, bestelwagens, buldozers, kranen, enz.
Dan moet u verplicht om de 20 jaar een Oriënterend Bodemonderzoek (OBO) uitvoeren. Zo'n onderzoek stelt vast of er bodemverontreiniging heeft plaatsgevonden

Is uw bedrijf opgestart vóór 1 juni 2008?
Dan zou het Oriënterend Bodemonderzoek al uitgevoerd moeten zijn!

Is uw bedrijf opgestart na 2008?
Dan moet het onderzoek ten laatste 12 jaar na de start plaatsvinden.

Wacht niet en contacteer nu een saneringsdeskundige die het bodemonderzoek voor u kan uitvoeren.
Klik hier voor een lijst met bodemsaneringsdeskundigen

Er is bodemverontreiniging vastgesteld

U staat er niet alleen voor

Ingeval er verontreiniging is vastgesteld kunt u kiezen om de volgende stappen van de sanering zelf uit te voeren, of u kunt zich aansluiten bij Tersana. Wij nemen dan het volledige proces op ons én u bespaart een groot deel van de kosten door onze subsidieregeling die 40% van de kosten van de sanering bedraagt.

Tersana kan maar een beperkt aantal dossiers aanvaarden en dit slechts tot maart 2022.
Dat lijkt nog even. Maar, zoals we allemaal weten, de tijd vliegt en voor u het weet bent u te laat om deze kans te grijpen. Maak dus snel werk van het Oriënterende Bodemonderzoek!

Kwam bij uw vorig oriënterend bodemonderzoek geen saneringsnoodzaak aan het licht maar is dat al lang geleden? Wacht dan niet tot de uiterste datum, maar overweeg een snellere update, zodat u de Tersana-trein niet mist, mocht er bij het nieuwe onderzoek toch verontreiniging aan het licht komen.

De volgende stappen

Is er bodemverontreiniging vastgesteld, dan moet u dit verder laten onderzoeken. Dit kunt u doen door een Beschrijvend Bodemonderzoek te laten uitvoeren.
Als uit dit tweede onderzoek blijkt dat sanering noodzakelijk is, worden de verschillende technieken voor een sanering vergeleken. Na deze vergelijking wordt de techniek gekozen die het meest geschikt is. Vervolgens gaat men over tot de bodemsanering zelf.

Ter herinnering: als u ervoor kiest om zich aan te sluiten bij Tersana, regelen wij dit voor u én krijgt u een subsidie van 40%.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor onze hulp?

Doe de test!

Wie houdt nu niet van cookies