Over Tersana

Wat is Tersana?

Tersana is een fonds voor de werkplaatsen voor onderhoud en herstel van voertuigen en carrosseriebedrijven. Alle mogelijke voertuigen met een brandstofmotor komen in aanmerking zoals: auto's, vrachtwagens, moto’s, landbouwmachines, autobussen, zitmaaiers, bestelwagens, bulldozers, kranen, enz.

Tersana helpt de bedrijven en particulieren die met bodemsanering geconfronteerd worden.

Als bodemsaneringsfonds zijn wij gespecialiseerd in het doorlopen van de volledige saneringsprocedure.

Bij Tersana helpt u ook bij uw oriënterend Bodemonderzoek (OBO) dat minstens om de 20 jaar verplicht is.

Als u zich aansluit bij Tersana nemen wij dan ook met plezier alle lasten die bodemonderzoek en -sanering met zich meebrengen van u over.

Dit doen we door u zowel financieel als met onze expertise bij te staan.
U kunt uw saneringszorg dus helemaal overlaten aan onze experten.

Door de lasten van een bodemsanering uit handen te nemen van bedrijven en particulieren kunnen we bodemverontreiniging meer gericht, en op een grotere schaal aanpakken.
Samen met de subsidies van 40% verlagen we zo de kosten van bodemonderzoek en -sanering.

Benieuwd of u ook kunt besparen?

Doe nu de test

Waarom is Tersana opgericht?

Tersana is opgericht om bodemsanering financieel en technisch haalbaar te maken voor bedrijven in Vlaanderen.

Als we naar het verleden kijken zien we dat een verplichte sanering soms nare gevolgen kan hebben voor kleinere bedrijven.
Zo kan het u opzadelen met een berg schulden.

Maar of u nu wilt of niet, vroeg of laat moet u saneren. U kunt er dan best voor zorgen dat u gebruik kunt maken van de subsidies, die 40% bedragen. Wees er dus snel bij!

Bodemsanering is zeker geen pretje, maar uiterst noodzakelijk.

Dankzij Tersana wordt het moeilijke en dure saneringsproces financieel en technisch haalbaar voor de familiale KMO's in Vlaanderen.
Zo nemen we niet enkel de volledige sanering op ons maar schieten we, met steun van de overheid, ook financieel te hulp.

Door de combinatie van de – broodnodige – subsidie, die 40% bedraagt, en de knowhow van onze experten zorgt Tersana ervoor dat al uw zorgen omtrent bodemsanering verdwijnen.

Kom hier meer te weten over hoe we u helpen.

Wie heeft Tersana opgericht?

presentatie officiële start tersana

Door de noodzaak van sanering van vervuilde gronden hebben Traxio(1), Febelcar(2), Fedagrim(3) en de Bond van de Garagisten Beroepsverenigingen(4) het idee gehad om een fonds op te richten om bedrijven uit de sector te helpen met hun saneringszorgen.

Uit dit idee is Tersana ontstaan, het bodemsaneringsfonds voor de werkplaatsen voor onderhoud en herstel van voertuigen, carrosserie- en landbouwmachinesector.

De officiële start van het fonds is gegeven op de vakbeurs voor de autoprofessional, Auto Technica 2018. Samen met de toenmalige Vlaamse minister voor Omgeving, Joke Schauvliege, en de OVAM(5).

Ook zij beseffen hoe belangrijk een subsidie voor bodemsanering, zoals Tersana, is.

"Sectorfondsen zoals Tersana zijn een belangrijk onderdeel van het bodembeleid met uiteenlopende voordelen: eigenaars (vaak kmo's) van risicopercelen worden financieel en technisch geholpen, bodemsanering wordt versneld aangepakt en in de plaats krijgen we nieuwe, gezonde grond en ruimte om te wonen of te ondernemen."
Joke Schauvliege - Vlaams minister van Omgeving

"De OVAM wil tegen 2036 alle historische bodemverontreiniging saneren. Dat is een immense klus die alleen planmatig en met de medewerking van sterke partners gerealiseerd kan worden. De oprichting van het nieuwe sectorfonds Tersana is een belangrijke hefboom om het 2036-doel een flinke stap dichterbij te brengen."
Henny De Baets - Administrateur-generaal van OVAM

Wie kunnen we helpen?

Tersana is opgericht voor de werkplaatsen voor het onderhoud en herstel van voertuigen, carrosserie- en landbouwmechanisatiebedrijven die te maken hebben met bodemverontreiniging.

Maar ook als particulier kunt u in sommige gevallen terecht bij Tersana.
Meer informatie over wie we kunnen helpen vindt u hier.

"Bedrijven en eigenaars die met bodemverontreiniging geconfronteerd worden hebben twee keuzes: de sanering zelf financieren of aansluiten bij Tersana waarbij voorzien wordt in een financiële tussenkomst vanuit de overheid."
Ilse Vervloet - Algemeen Directeur van Tersana & voormalig Milieuadviseur van TRAXIO

Volgens de Algemeen Directeur van Tersana, Ilse Vervloet hebben bedrijven en eigenaars uit de sector voortaan twee keuzes:

  • U kunt ervoor kiezen om alleen in te staan voor de sanering.
    Dat betekent dat u opdraait voor alle kosten én zelf de onderhandelingen moet voeren met deskundigen en aannemers, wat niet eenvoudig is gezien de moeilijkheid van het onderwerp.
  • U kunt ervoor kiezen om toe te treden tot Tersana.
    Zo verlicht u de kosten drastisch én draagt u de organisatie en zorgen van de sanering over aan onze experten.

Let op! Je kan maar aansluiten tot 31-1-2025!

Verzeker dus uw plek en treed nu toe.

(1) Traxio, de federatie voor de autosector en aanverwante sectoren
(2) Febelcar, de federatie van de carrosserie­bedrijven
(3) Fedagrim, de federatie van de toeleveranciers van landbouw­machines
(4) Bond van de Garagisten Beroepsverenigingen, service en diensten voor leden binnen de autosector
(5) OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij

Wie houdt nu niet van cookies